Archive for August 2011

Het is hier de laatste weken erg stil… Eind juli ben ik naar Kuala Lumpur gegaan om een nieuw visum aan te vragen en om Jeroen op te halen! Samen met Jeroen heb ik nog 2 dagen een beetje Kuala Lumpur bekeken. Daarna zijn we doorgereisd naar Jogja.

In Jogja had ik natuurlijk een heel druk programma bedacht omdat er veel te veel was om te laten zien in 3 dagen. Na die 3 dagen zijn we (met een paar uur vertraging) naar Lombok gevlogen.

Vanaf het moment dat we op Lombok waren hebben we het een stuk rustiger aan gedaan! We hebben tijd doorgebracht in Mataram/Senggigi en hebben met de motor het eiland bekeken. Na een paar nachtjes in Tetebatu tussen de rijstvelden zijn we doorgereden naar Sumbawa.

Ik vond het heel mooi om te zien dat Sumbawa weer heel anders is dan de andere eilanden die ik tot nu toe heb gezien. Sumbawa is prachtig en ondanks dat het ramadan is op dit moment en zowel de lonely planet als mensen die ik heb gesproken ‘waarschuwen’ dat het hier erg conservatief is en mensen strikt islamitisch vinden wij het allemaal wel meevallen! Eigenlijk alleen maar hele vriendelijke mensen tegen gekomen en nog geen problemen gehad met het vinden van eten overdag.

Na een prachtige rit langs de westkust hebben we eerst een paar nachten doorgebracht in Jelenga. Een klein gehucht met een prachtig strand, een helder blauwe zee en mooie zonsondergangen (echt zo’n anzichtkaar of vakantiefolder cliche). Het was er prachtig maar de andere gasten (allemaal surfers waarvan de meeste daar meerdere maanden per jaar doorbrengen) zorgde voor een sfeer waar wij niet zo heel blij van werden (bijna ieder verhaal eindigde met: ik kon me er de volgende dag niets meer van herinneren omdat ik teveel had gedronken).

Omdat de kust verder naar het zuiden nog mooier zou zijn (volgens de lonely planet) zijn er verder afgezakt. Na een hele interessante route over een slingerende bergweg van zand en stenen kwamen we bij pantai Rantung. Volgens mij is het niet eens een dorp maar alleen een strand met een paar hotels. Wij zitten (voor zover we het kunnen zien) in de verre weg meest relaxte! Aan het eind van een weg met grote en hele grote kiezelstenen staan 2 gebouwtjes direct aan het strand, met elk 3 kamers, er is een hoofdgebouw met tafels, banken, pooltafel, tafeltennistafel en een keuken. Verder is er natuurlijk zee (hoge golven), rotsen, strand, een volleybalnet, een vuurplaats en een hangmat. De meeste gasten zijn surfers en super relaxed. Overdag is er vrijwel niemand te bekennen, savonds komt iedereen terug en om 7 uur eten we met zn allen wat er die dag voor ons gekookt is door het personeel. Het is hier heel mooi en precies de goede mix tussen ‘gezellig wat aanspraak’ en ‘alleen op de wereld’.

10 minuutjes hobbelen over een zand/stenen weg is een padang restaurant en een winkeltje met water etc, 15 a 20 min hobbelen de andere kant op (over een recent aangelegd zand/stenen pas aangezien de aanwezige brug bij een soort ‘protest’ in de brand is gestoken) ben je in Maluk waar ‘de beste surf van de wereld’ is en wat meer winkels zijn.

Al met al vermaken we ons hier prima, beetje lezen, beetje wandelen, beetje naar surfers kijken… We hadden eigenlijk graag nog wat meer van Sumbawa willen zien maar omdat Jeroen gister ziek was hebben we besloten de laatste dagen samen rustig aan te doen en hier te blijven. Zondag rijden we waarschijnlijk weer terug naar Senggigi en maandag vertrekt Jeroen al naar Bali zodat hij zeker op tijd is voor zijn vlucht(en) terug. Ik stap dan woensdag op de boot (jaja een echte spartaanse cruise ;) ) naar Komodo en Flores.

Als Jeroen weer weg is zal ik proberen eindelijk mijn blog eens echt bij te werken en misschien plaats ik zelfs wel wat foto’s! Maar nu ga ik eerst weer even lezen, want anders krijg ik afkickverschijnselen ;)