Dobbelspelletje…

Wednesday, July 20, 2011

Als enig kind van ouders die niet zo heel erg van spelletjes houden (of eigenlijk vooral mijn moeder geloof ik ;) ) heb ik het spelletjes virus niet echt meegekregen tijdens mijn opvoeding. Met mijn vader speelde ik nog wel een het beroemde “kom over de brug” of monopoly. Als mijn moeder ook meespeelde was het vaak “pesten”, Yahtzee en op vakantie voor de tent speelde we rummikub (wat ik nog steeds leuk vind, waarschijnlijk vooral vanwege de goede herinneringen).

Mede daardoor denk ik dat ik veel spelletjes niet zo heel erg leuk vind (en er ook niet zo heel erg goed in ben ;) )… Tijdens mijn jaar in de studentenraad heb ik wel wat spelletjes ontdekt waar ik me goed mee kan vermaken, zoals Halli Galli (inclusief gekneusde vingers/handen), set, Fluxx en Party Animals (vooral leuk met alcohol ;) ). Een spel wat ik eigenlijk alleen maar met Anouk (en haar familie) speel is Duizenden (eigenlijk een soort rummikub met kaarten ;) ).

Van de week liep ik hier dat Amerikaanse meisje van het weeshuis tegen het lijf bij een cafe. Zij was net met een hele groep een dobbelspel aan het spelen en ze nodigde me uit om erbij te komen zitten. Na een rondje gekeken te hebben had ik de regels redelijk door en ben ik mee gaan spelen en ik vond het eigenlijk verbazingwekkend leuk. De variant die ze hier speelde was eigenlijk een beetje een combinatie tussen een gezelschapsspel en een (omgekeerd) drank spelletje, de verliezer trakteert de rest van de groep namelijk op een rondje (goed te doen trouwens met de prijzen hier in Indonesië, haha). Ik kende het dobbelspel niet, maar dat zegt dus weinig ;) Ik zal proberen uit te leggen hoe wij het speelde… volgens mij is het een variant van dit spel.

Nodig: 6 dobbelstenen en een scorelijst
- Om te beginnen gooi je alle stenen. Je mag daarna zo vaak gooien als je wilt maar je moet bij iedere worp tenminste 1 steen pakken (mag ook meer) die punten waard is (kom ik zo op) en je moet door gooien (met de overgebleven dobbelstenen) tot je minstens 300 punten hebt. Als je door gooit maar je kunt bij de volgende worp geen dobbelsteen met punten meer pakken ben je kapot (0 punten en de volgende is aan de beurt).
- een 1 = 100 punten
- een 5 = 50 punten
- 3 van dezelfde in 1 worp is dat getal x 100 punten (3 drieën is dus 300 punten), uitzondering is drie 1-en in 1 worp, dat is 1000 punten
- Ook nadat je 3 dezelfde hebt gegooit mag je door dobbelen met de rest van de stenen. Ook dan geldt; je moet bij de volgende worp een 1 of een 5 weg kunnen leggen om te blijven ‘leven’. Uitzondering hierbij is dat als je nog een keer hetzelfde getal gooit waar je er al 3 van had (en geen 1 of 5) dan moet je die pakken en moet je verplicht door dobbelen om te proberen 6 dezelfde te krijgen.
- Bij 6 dezelfde is het spel afgelopen en heeft degene die het spel eindigt gewonnen. Heb je al 5 dezelfde? dan mag je bij de laatste worp raden welk getal je gooit, als je het goed hebt telt dat ook en kun je daarmee ook het spel eindigen zonder dat je dus 6 dezelfde hebt. (bijvoorbeeld je hebt 5 vieren, je werpt de laatste dobbelsteen en je raad dat je een 3 gooit. Het is idd een 3. Het spel eindigt dan ondanks dat je geen 6 vieren hebt maar 5 vieren en een 3.)
- Als je alle dobbelstenen gebruikt voor je score (bijvoorbeeld drie 4-en, twee 1-en en een 5 = 650 punten) worden die punten genoteerd en mag je daarna nog een keer.
- Er wordt doorgespeeld tot iemand 10.000 punten heeft.

2 Comments

  1. Marianne says:

    Kijk maar uit, Hans begint straks over schaken;-)
    Inderdaad, een spelletjesmens ben ik niet en zal ik ook niet worden.
    Leuk als je dan weer een bekende tegenkomt en uitgenodigd wordt voor een spel.

  2. Hans says:

    En…gewonnen?
    Leuk spel.
    Daar wordt je dronken of arm van…
    (Nou ja, arm is daar wel lastig)